Het dorp Annerveenschekanaal is een Drents dorp met een originele lintbebouwing omgeven met bomen en ligt op de grens van de provincie Groningen en Drenthe. Gelegen aan het Grevelingkanaal ademt het dorp de sfeer uit van “de oude veenkoloniën”. Karakteristieke gebouwen zijn de waterstaatkerk uit 1836 thans de Heerencompagnie met een restaurant en bed & breakfast,  de vele monumentale boerderijen en herenhuizen en het landhuis Annerzathe uit 1878.

Het kanaal is genoemd naar Lambertus Grevijlinck, mede eigenaar van de Annerveensche Heerencompagnie die de hoogvenen in dit gebied heeft ontgonnen. Naar hem is ook het herenhuis vernoemd “ Het Grevijlinckhuis” uit 1785. Eind negentiende eeuw vormde het kanaal een belangrijke transportroute en was het dorp volledig ingesteld op de binnenvaart met veel bedrijvigheid. Het dorp ademt nog altijd de sfeer uit van een veenkoloniaal dorp. De turfvaart in het kanaal heeft plaats gemaakt voor toervaart. Het Greveling kanaal is opgenomen in de toeristische vaarroute tussen het Zuidlaardermeer en Bareveld/Stadskanaal en biedt prima gelegenheid tot kanorecreatie en vissen.

Het Grevelingkanaal

De camping Annerveenschekanaal ligt op 10 kilometer afstand van de Drentse brinkdorpen Zuidlaren, Annen, en Gieten en dichtbij Veendam. In deze dorpen is vrijwel elk weekend op de brinken wat te doen. Vlakbij Zuidlaren ligt het Zuidlaardermeer met prima vaarrecreatie en ontspanningsmogelijkheden.

Camping Annerveenschekanaal ligt vlakbij de Drentse Hondsrug met zijn sfeervolle esdorpen met gezellige brinken en het Nationaalpark De Drentsche Aa met veel fietsroutes en wandelmogelijkheden. De camping ligt op loopafstand van het Hunzedal, het stroomdal van de Hunze, gelegen aan de voet van de Hondsrug aan de oostgrens van Drenthe. Het nieuwe natuurgebied is niet alleen wandelend en op de fiets, maar vooral goed per kano te verkennen. Bij de brug van Spijkerboor ligt een kanosteiger. Ook vanaf de aanlegsteiger van de camping is verbinding per kano met de Hunze en het Hunzedal mogelijk. Kanovaren over de hoofdstroom van de Hunze van Spijkerboor naar het Zuidlaardermeer is het hele jaar door mogelijk. Peddelen door de aangekoppelde meanders is mogelijk buiten het broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 15 juni. In Spijkerboor is een prachtig cafe ’t Keerpunt met uitbater Willem Dijkema.

In hetzelfde Hunzedal ligt tussen de Drentse dorpen Eext, Annen en Eexterveen het waterwingebied Breevenen. Naast waterwinning staat natuurontwikkeling hoog in het vaandel bij de Waterleidingsmaatschappij Drenthe. Door o.a. het waterpeil te verhogen, sloten te dempen en slenken te graven komen de oorspronkelijke planten en dieren weer terug. Een geweldig gebied voor de natuurliefhebber waar plantensoorten als snavelzegge, wikke, dagkoekoeksbloem, kale jonker en holpijp weer terug zijn. De “natte delen zijn ideaal voor kikkers, libellen en waterinsecten. Ander dieren die er leven zijn reeën, hermelijnen, bunzingen, wezels en vossen. De vogelliefhebber kan in de weidegebieden o.a. de kieviet, het paapje, de tureluur, de grutto en de watersnip spotten.

Zuidlaren en Veendam beschikken over een overdekt zwembad en de dorpen Annen en Gieten beschikken over buitenzwembaden. Tips voor musea in de omgeving zijn het Dorpsmuseum de Kluis in Gieten, Cuby Museum in Grolloo, Drents Museum in Assen, Molenmuseum “de Wachter” in Zuidlaren, Veenkoloniaal Museum in Veendam het Groninger Museum en het Hunebedcentrum in Borger.